You are currently viewing Tüzelés cicáknál, kutyáknál – újra az álvemhességről

Tüzelés cicáknál, kutyáknál – újra az álvemhességről

Itt a tavasz, kutyáink, cicáink számára pedig a tüzelés kezdete

Kitavaszodott. Rügyeznek a fák, a levegő megtelt virágillattal, hangosak a játszóterek a hideg után előmerészkedő gyerekcsapatoktól.

Házi kedvenceink életében is új időszámítás kezdődik a tavasz beköszöntével.

A cicák általában már az első napsugarak megjelenését követően ciklusba lendülnek. Megnő a kóborlási hajlam és a párzási időszak beköszöntét a gömbölyödő cicamamák jelzik. (Február havi ivartalanítási akciónk a nem tervezett vemhesülések megelőzését támogatta.)

A megvilágított órák számának növekedésével és a tavaszi időjárás beköszöntével a kutyáknál is számíthatunk a tüzelésre. A szuka kutya az első tüzeléssel lesz ivarérett. Ennek időpontja szorosan kötődik a kifejlettkori testméret eléréséhez. Kistestű kutyáknál már 7-8 hónaposan sor kerülhet az első tüzelésre. Nagytestű kutyáknál ez az időpont rendszerint kitolódik 1 éves kor utánra.

Az első tüzelés bizonyos esetekben úgynevezett csendes tüzelés formájában játszódik le, azaz a hormonális változásokat nem kísérik a későbbi tüzelésekre jellemző „testi” változások” (véres nyálka ürülése stb.), viszont a kan kutyák megjelenésével ilyenkor is számolnunk kell fiatal szukánk körül.

Mi történik amikor tüzel a nőstény?

A szuka kutyák évente kétszer tüzelnek. Az egyik tüzelési időszak rendszerint február- március hónapra esik, a másik pedig augusztus-október hónapra.

Az első héten a tüzelés jelei nagyon látványosak, valós veszély azonban még nincs ilyenkor : a szuka felkelti ugyan a kanok érdeklődését, de nem engedi magához közel azokat.

Kb. a 10. naptól az ivarzási nyálka feltisztul, véres jellege megszűnik, ekkortól beszélhetünk a tüzelés második szakaszáról. Ez az időszak is átlagosan 9 napig tart és a tüszőrepedés rendszerint az első két napon következik be. A véres váladék megjelenését követő 10-14. napon szuka kutya „megáll” a kanoknak : félrecsapja a farkát és láthatóan készen áll a párosodásra.

A tüzelés összességében 2-3 héten keresztül tart, de ennél hetekkel hosszabb lehet az az időszak, amikor a szuka vonzza a kan kutyákat.

Ez idő alatt illendő elkerülni a forgalmas kutyasétáltató helyeket a többi kutyatulajdonosra való tekintettel. Ilyenkor még a legfegyelmezettebb kan kutyát is nehéz visszahívni, nem is beszélve a neveletlen társaikról.

Egy-egy kerítés sem jelent akadályt a „szerelmes” kanok számára: ilyenkor a megugorhatatlan magasságok is áthidalhatóak, egy-egy kis rés a kerítéseken pedig napokon belül szinte biztosan átjáróként fog szolgálni a tüzelő szuka kertjébe. Tüzelő szukánk viselkedése is
megváltozhat, kiszámíthatatlanabb lehet ebben az időszakban.

Álvemhesség

A tüzelés lezajlását követően a szukák nagy többségénél számolnunk kell az álvemhesség megjelenésével. Az álvemhesség nem betegség, hanem egy hormonális zavarra visszavezethető élettani állapot. Evolúciós örökség, mely a falkában élő kutya ősök jellemző viselkedésmintázatára vezethető vissza: a domináns nőstény kölykeinek nevelését a hierarchiában alacsonyabban álló, ám nem vemhesült egyedek vették át. A tüszőrepedést követően a sárgatest visszaalakulása rendellenes formában történik, így tartósan magas marad a szuka szervezetében a progeszteron-szint, mely az álvemhesség tüneteinek kialakításáért felelős.

Ugye előfordult már, hogy szukája rongyokat, plüssöket dédelgetett, mintha a kölykeit nevelgetné? Akár a gazditól is „anyafarkas”-módjára, agresszívan védelmezte őket? Csecsei megduzzadtak, tejszerű váladékot termeltek, nyalogatta őket? Láthatóan rosszul érezte magát a bőrében?

Mit tegyünk ilyenkor, hogy megkönnyítsük szukánk számára ezeket a „nehéz napokat”?

Vonjuk el figyelmét „álanyai” feladatairól, na hagyjunk elöl játékokat, ne engedjük babusgatni azokat. Vigyük hosszú sétára, kiránduljunk vele a napos délutánokon! Ne fejjük ki, ne simogassuk a duzzadt csecseket, és ne hagyjuk, hogy önmaga, vagy más kutya szívogassa, nyalogassa őket, mert ezzel is tovább mélyítjük az állapotot! Hideg vizes borogatással enyhíthetjük a gyulladást. Csökkentsük akár felére a víz és takarmány mennyiséget, mert a tejelválasztás extra energiaigényét így nem tudja fedezni a kutya szervezete, így hamarosan megszűnik a duzzadt emlőkből szivárgó tejszerű folyadék.

Végleges megoldás az ivartalanítás

A végleges megoldást az ivartalanítás jelenti. Ha nem szeretnénk kiskutyákat, a kanok zavaró jelenlétét is megszüntetnénk a tüzelési időszakban, és a tüzelés valamint az álvemhesség minden kellemetlen velejárójától is szeretnénk megszabadulni, akkor érdemes ivartalanítani a nőstény kutyust.

 

Vélemény, hozzászólás?