You are currently viewing A kisállatok félnek a petárdától, tűzijátéktól

A kisállatok félnek a petárdától, tűzijátéktól

Féktelen ünneplés petárdával

Szent István napján az a szerencsétlen gondolatunk támadt, hogy egyéves kisfiúnknak megmutatjuk, milyen nagyszerű dolog a tűzijáték.

Az első petárda fellövésekor páni félelem uralkodott el a gyereken és torkaszakadtából üvöltve, sírva tépte ki magát a kezünkből. Átverekedtük magunkat a tömegen és rohantunk Vele egy csöndesebb helyre, miközben durrogott a tűzijáték és villództak a fények.

A gyerekek érzékeny idegrendszerét kikészíti a látvány és a zaj

Borzasztó volt látni, hogy retteg szegény kisgyerek. Érzékeny idegrendszerét kikészítette a látvány és a zaj. Manapság szinte minden településen megrendezett legális ünnepi tűzijátékok mellett honfitársaink egy része kifejezett örömét leli abban, hogy fölösleges pénzét görögtűzben égesse el.  Gyermekünk kiheveri a traumát és néhány év múlva talán már neki is tetszeni fog a petárdadurrogás és a tűzcsóva.

Felelős állattartó számára aggodalommal telik az ünnep

De kisállataink soha nem tudják megszeretni az ünneplésnek ezt a módját, lelkükben mély nyomot hagy a pufogás, fütyülés, hangoskodás, Egy kutyatartó számára ezek a napok aggodalommal telnek.

 A különböző pirotechnikai eszközök által keltett légnyomásváltozás megzavarja kedvenceink tájékozódó képességét, így még az egyébként jó idegrendszerű vagy a fegyver hangjához szokott ebek (pl. vadászkutyák) is zavart viselkedést, nyugtalanságot mutathatnak.

Aki teheti, ne hagyja egyedül megrettent kisállatát!

Aki háziállatot tart otthon feltétlenül zárja be kedvencét a lakásba vagy zárható kennelbe az éjszakai zajongások ideje alatt, hogy elkerüljék a tragédiát. Bizonyára mindenki hallott már a tűzijáték zajától rémülten menekülő kutyákról, akik félelmükben árkon-bokron keresztül menekülnek otthonról, és másnap nem találnak haza. Aki teheti, ne hagyja egyedül megrettent állatkáját! A gazdi közelsége az esetek többségében már elegendő a zavart állatok megnyugtatásához!

Van megoldás az érzékeny idegrendszerű állatok számára

Az érzékenyebb idegrendszerű állatok számára is van jó megoldás! Egy-egy hangosabb este, vagy nagyobb mulatozás idejére használhatunk stressz szabályzó, szorongást oldó természetes hatóanyagú készítményeket. A kisállat eledeléhez adagolva segíthet elkerülni a stresszes állapotot.

 Ilyen természetes hatóanyagú készítményekkel átvészelhető egy-egy stresszes nap, időszak, új családtag vagy új „kedvenc” érkezése, utazás.

 Nagyon fontos, hogy az ilyen készítmények adagolását már néhány nappal a rettegett esemény előtt el kell kezdeni. Ezek a természetes anyagok egyáltalán nem terhelik az állat szervezetét. A különböző szedatívumokkal szemben nem okoznak bódultságot, tompultságot.

 Természetesen az a gazdi, aki az utolsó pillanatban kap észbe, már csak a szedatívumok jótékony hatásában bízhat.

 A gyógyszerekről, pontos használatukról szívesen adunk tájékoztatást. Hívjon minket, vagy keresse fel a Pet Szerviz Állatorvosi Rendelőt!

Vélemény, hozzászólás?