Barack és az adventi készülődés – avagy mi tűnhet el egy kutya gyomrában

Az Advent minden évben az egyik legszebb időszak az életemben. A várakozás izgalmas, reményt ad, bizakodást, meghittséget csempész a mindennapokba. A rendelő is karácsonyi díszbe öltözött: karácsonyfáját – ami kicsi és mű ugyan, de a miénk – arany gömbökkel ékesítettük, s a karácsonyi girlandok is felkerültek az ablakokba. Barack kutya természetesen végig segédkezett, lábunk alatt sertepertélt. Addig-addig mesterkedett míg sikerült elcsennie egy girlandot, zsákmányával pedig diadalittasan vonult el a váró egy csendesebb sarkába… Még szerencse, hogy a rendelőben az egy négyzetméterre eső állatorvosok száma meghaladta az országos átlagot (esetünkben ez 2 kutyadokit jelentett)!
Nem csoda egy 7 hónapos uszkár esetében, hogy minden, számára tetszetős tárgyat a szájába vesz és elégedetten megrágcsál. A kölykök egy jó ideig rágnak, ami sokszor megviseli a gazdi idegeit, főleg, ha a legértékesebb új gálacipőről, vagy a nagyi féltve őrzött szőnyegéről van szó. Ennél nagyobb probléma a féltő gazda számára, ha nem csak rág, hanem
nyel is. A gyerek cumija, egy szülinapi zsúrról maradt lufi, amit a játék hevében nagy durranás kíséretében tönkre
vágott, vagy netán a villanykörtét…Ilyenre is volt már példa: igazán mutatós a röntgenképen az izzó az eb gyomrában. Mi legyen hát, ha látjuk hogy eltűnt a négylábú családtagunkban valami, vagy erős a gyanúnk, hogy megtörtént? A helyzet gyors és célirányos intézkedést kíván: a szakszerű állatorvosi segítség akár kedvencünk életét is megmentheti! A röntgenfelvétel vagy ultrahang vizsgálat pontosan informál bennünket az eltűnt tárgy helyzetéről a kutya emésztőrendszerén belül: a baleset utáni néhány órában egy hánytató hatású injekció segítségével a felszínre segíthetjük azt. Ha a bélrenszer távolabbi pontjaiba sodródott már az emészthetetlen tárgy, akkor az esetek döntő többségében műtéti megoldásra van szükség! De ami általánosságban elmondható a megelőzés fontosságáról, az ebben a helyzetben is megállja a helyét: rend a lelke mindennek, azaz ne hagyjuk a kiégett izzót vagy a piszkos zoknit kedvencünk szájában landolni, így nem tervezett baleseteknek vethetünk gátat, egyszerűen.