Blog

Macska AIDS - a cicák gyógyíthatatlan immunhiányos megbetegedése

FIV (Feline immunodeficiency virus) avagy macska-AIDS

A FIV egy macskaféléket megbetegítő vírus, amely az állatok immunrendszerét gyengíti le,  így hajlamosabbak lesznek különféle fertőzésekre (mint pl. légzőszervi megbetegedésekre, szájgyulladásra, toxoplazmózisra, Mycoplasma okozta vérszegénységre, stb…), valamint daganatos megbetegedések is gyakrabban alakulnak ki bennük.

Hogyan fertőződhet meg az állat?

Fertőződött macskák nyálából, véréből karmolás, harapás útján terjedhet, de méhen keresztül, anyatejjel és ondóval is átvihető a fertőzés. A legveszélyeztetettebbek a kijáró kandúrok, akik a felmérés szerint kétszer olyan gyakran fertőződnek meg a FIV vírustól, mint ivartalanított társaik. Ennek oka, hogy a kandúrok nagy területeket járnak be és rendszeresen verekednek területüket védő idegen macskákal.

A FIV fertőzöttség tünetei:

A betegség jellemzően hosszú időn át 5-10 éven keresztül is akár tünetmentes lehet. Gyakran a másodlagosan kialakuló, egyéb fertőzések tüneteit látjuk, amelyek nem feltétlenül utalnak a FIV-fertőzésre. Ilyen lehet például a súlyvesztés, étvágytalanság, majd drámai fogyás, belső szem gyulladás (uveitis), idegrendszeri tünetek is előfordulnak.

 

A vírus sebeken keresztül vagy anyáról utódra történő fertőződés után a betegség heveny fázisában a nyálmirigyben, nyirokcsomókban és a csecsemőmirigyben kezd el sokszorozódni. Ebben a néhány napban, vagy akár néhány hónapban láz, levertség, nyirokcsomó-duzzanat, kötőhártya-gyulladás, légzőszervi vagy emésztőszervi tünetek fordulhatnak elő. Ezt követően kialakul egy tünetmentes fázis, amikoris az immunrendszer küzd a vírus ellen, de nem tudja a szervezetből kiirtani. A macska ugyan nem mutatja a betegség tüneteit, de terjeszti a fertőzést. Amikor azonban a vírusszaporodás legyőzi a szervezet immunrendszerének védelmét, akkor állandósulnak a másodlagos légzőszervi, emésztőszervi, bőr és egyéb fertőzések, illetve daganatos megbetegedések.

 

Hogy lehet kimutatni a FIV-fertőzést?

A FIV fertőzést a legegyszerűbben a vírus ellen termelődött ellenanyagok kimutatásával, ún. ELISA-teszttel lehet kimutatni a vérből. Jelenleg ismert módszerekkel a FIV vírus nem irtható ki a macska szervezetéből. A kezelés a másodlagos fertőzések kezelésére irányul, illetve tüneti kezelés lehetséges.

Hogyan előzhető meg a Macska AIDS, vagy FIV fertőzés?

A macska-AIDS ellen Európában nincs vakcina. A védekezés egyetlen módja, a macskák beltéri tartása. Amennyiben mégis kijáró az állat – különösen a kandúrok esetében – az ivartalanítás az egyik legfontosabb megelőző intézkedés, mert ez csökkenti leginkább a verekedésből adódó sebzéseket és így a fertőződés esélyét. Az ivaros kandúrok 70 százaléka ugyanis fertőzött lehet, de a vemhes nőstény is átadhatja utódainak a vírust. A nőstények érintettsége kisebb ugyan, de ők is nagy területeket bejárva, összetűzésbe keveredhetnek fertőződött macskákkal.

Teszteld cicádat, hogy tudd mire számíthatsz! Ha negatív az eredmény, akkor tedd biztonságosabbá életét és könnyebbé a Tiedet! Ivartalanítsd őt! Ha megbetegedett, kérd állatorvosod segítségét!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest