You are currently viewing Kutya meleg van

Kutya meleg van

Gondolta volna, hogy az idén Gödön és környékén a legalacsonyabb és a legmagasabb hőmérséklet közti különbség 58 C volt eddig. Február 6-án a „Kutya hideg van”című bejegyzésünk írásakor 18 C volt mínuszban, míg a napokban 38 C volt pluszban, árnyékban. Nekünk, gazdiknak, és kedvenceinknek egyaránt óriási alkalmazkodóképességre van szükségünk ahhoz, hogy mindkét szélsőséges hőmérséklettartományban, elfogadhatóan érezzük magunkat. Úgy tűnik a jövőben sem kell ennél kiegyenlítettebb hőmérsékletekre számítanunk.

A mostani forró napokat kedvenceiknek is át kell vészelnie lehetőleg úgy, hogy élvezzék a nyarat. Segítsünk nekik!
Néhány tanáccsal szeretnénk megkönnyíteni a gazdik és a kedvencek dolgát.

Mindenki számára alapszabály, hogy

1. kedvencének biztosítsa a tiszta, friss, hideg ivóvizet,
Így a nap bármely szakaszában enyhítheti szomját, és hűtheti testét.

2. kedvencének biztosítson árnyékos, hűvös menedéket.
Az udvaron, szabadban élő kutyák gyakran kisebb-nagyobb gödröt is ásnak, amelyben kellemesen hűsölhetnek. Ne szidjuk meg emiatt. A pihenő, hűsölő helyet locsoljuk meg hidegvízzel.

3. Tilos kutyát, cicát, bármely más élőlényt az autóban hagyni.
Gyakran pusztulnak el állatok a gazdi felelőtlensége miatt a felforrósodott autóban.

A kutyák és a macskák testén (a talppárnák kivételével) nincsenek verejtékmirigyek, így gyakorlatilag „nem tudnak izzadni”. Nekünk az izzadás folyamata segít testünk hűtésében, míg a kutya, cica számára a hűs konyhakő vagy árnyékos terasz nyújt segítséget. Kellemessé tehetjük kis családtagunk napját, ha olyan helyre kirándulunk, ahol kutyák számára is engedélyezett a fürdés a természetes vizekben. Kertészkedés során pedig jutalmazzuk kedvencünket egy hűsítő zuhannyal a kerti slagból. A hideg vízzel a lábakat locsoljuk először. Majd utána a kutyus testét. Garantált, hogy vidám farkcsóválással fogja meghálálni.

A kutyák sétáltatását a kora reggeli vagy a késő esti órákra időzítsük.
Ne vigyük a kutyát a forró aszfaltra, mert az érzékeny talppárnák égési sérülést szenvedhetnek.
Kerüljük a 11-15 h közötti időszakot, mivel nemcsak az UV sugarak veszélyeivel, hanem napszúrással, a hőgutával is számolnunk kell. Már 25 C feletti melegben, hosszabb, megterhelő mozgás hatására kialakulhatnak kedvenceinken a hősokk tünetei:

Hőguta szempontjából fokozott veszélynek vannak kitéve a sötét szőrű és rövid orrú kutyák! A nyírást igénylő kutyáknál ilyenkor nagyon fontos a fölösleges szőr eltávolítása.
Különleges igényű kutyafajták esetén különleges szabályokat is be kell tartani. Akik szőrtelen kutyát tartanak, például a mexikói kopasz kutyát, sose felejtsék el kedvencük bőrét a napsugárzás ellen magas fényvédő faktorú (30-50) krémmel védeni.

 A hőártalom tünetei a következők:

túlmelegedés,
rosszullét, testi gyengeség
nyálkahártyák halvány színe
felületes légzés. levegő után kapkodás
lábak és fülek ijesztő hidegsége
tájékozódási képesség elvesztése, nyöszörgés
pupillatágulat
hányás, akaratlan széklet és vizeletürítés
Ha kedvencünkön a hőguta tünetei jelentkeznek, akkor azonnal szükség van az állatorvos segítségére, aki a célirányos sokkterápiát a fellépő folyadékveszteségre és az életfontosságú szervek működésének fenntartására irányítja, infúzióval és gyógyszerrel.

Az állatorvos megérkezéséig, vagy a rendelőbe való szállítás közben a túlmelegedett állat testhőmérsékletét vizes borogatással kell csökkenteni, és tiszta, hideg vízzel itatni kell.

A hőguta sajnos nagyon gyakran az állat elvesztésével jár, ezért nagyon komolyan kell venni az állat jelzéseit és az állattartás szabályait.

Ha kóbor kutyát látunk, adjunk neki is vizet, mert ilyen melegben, szárazságban sehol nem talál majd magának életmentő innivalót és feltétlenül értesítsük a helyi állatmentőket, fajtamentőket vagy az állatorvost.

Minden gazdinak és négylábú barátunknak tartalmas, nyugodt, szép nyári napokat kívánunk!

Vélemény, hozzászólás?