You are currently viewing Kutya hideg van!

Kutya hideg van!

Kutya hideg van – szokták mondani, bár bevallom, nem ismerem a mondás hátterét, hogy miért a kutyával azonosítják a hideget.
Tény, hogy a napokban beköszöntött időjárás kedvenceink szervezetét is megviseli. Kutyákra, macskákra, egyéb kedvencekre most fokozott figyelmet kell fordítanunk. A kint tartott kutyusok, cicák nagyon kiszolgáltatott helyzetben vannak. A kutyust lehetőleg csak hőszigetelt házban, a kutyaház bejáratát eltakarva tartsuk. Még akkor is, ha hosszúszőrű, hideget jól tűrő fajtáról – pl. pásztorkutyáról van szó.
E sorok írásakor odakint mínusz 18 C fok a hőmérséklet. Ez a hőmérséklet már önmagában veszélyes lehet az élő szervezetre, a kihűlés miatt. A hó még tetézi a kutyák és a gazdik nehézségeit.

Figyeljünk arra, hogy bőségesen jusson folyadékhoz az állat. A hó nem helyettesítheti az ivóvizet. Kint lakó kedvencünk vizét melegítsük, és gyakran ellenőrizzük, nem fagyott-e be, nem takarta-e be a hó. A nagy hideg alatt a kutyus, cicus kapjon többször élelmet, és lehetőleg magasabb zsírtartalmú táplálékkal etessük őket.

Egyes fajták – szánhúzók, kaukázusi, bernáthegyi, berni pásztor – nagyon jól érzik magukat, elemükben vannak a fogcsikorgató hidegben. Hajdanán, Bell, a kaukázusi juhászkutyám, mínusz 13 fokban a hóba ásta be magát, és kifejezetten jólesett neki.

De nagyon fontos, hogy csak azokat a kutyusokat tartsuk kint, amelyek ezt kölyökkoruk óta megszokták. Ha egy 4-5 éves, szobában tartott ebet akarunk mínuszokhoz szoktatni, annak fatális következményei lehetnek.

A lakásban tartott kedvenceknek továbbra is fontos a séta, a levegőzés. Napközben minél többet legyenek a szabadban, azonban legyünk figyelemmel jelzéseikre. Ha nem sétálunk, vagy nem adunk nekik valami feladatot, a rövidszőrű fajták egyedei hamar vacogni kezdenek. Kis termetű vagy rövid szőrű ebek esetében a sétákra használjunk kutyapulcsit vagy kabátkát, de a fűtött lakásba érve vegyük le róluk azt! Kerüljük el a megfázást!

Az esti vagy kora reggeli séták alkalmával fényvisszaverős, foszforeszkáló nyakörvvel vagy jelzőszalaggal is felszerelhetjük kutyusunkat, így láthatóvá válik kedvencünk a hóban is.

A kölyökkutyák hőszabályozása gyengébb, erre feltétlenül tekintettel kell lennünk. Az idős és a krónikus beteg kutyusokat viseli meg legjobban a hideg. Egy kis szabadban történő mozgás után masszírozzuk át végtagjaikat, mielőtt kényelmes, meleg kuckójukba vonulnak.
Frissen operált, vagy beteg állatot semmiképpen ne hagyjunk éjszakára a szabadban!!

A hó élmény, kutya és gazdi számára egyaránt, de több odafigyelést követel az embertől. Ahogy mi magunk a melegbe érve levesszük hótól átnedvesedett ruházatunkat, a kutya szőrét, bőrét is ellenőriznünk kell. Ha átnedvesedett, az negatívan befolyásolja a hőérzetét. Az ázott kutyát töröljük át, esetleg hajszárítózzuk! A hó alatt  lehetnek sérülést okozó dolgok, ezért kutyánk végtagjait vizsgáljuk át egy-egy séta után. Ugyan ma már tilos sóval szórni az utakat, néhol mégis találkozhatunk ilyennel. A só nemcsak az autók korrózióját gyorsítja, de bundás barátaink talppárnáit is kikezdi. Gondoljunk csak bele milyen lehet egész nap sós vízben sétálni mezítláb! Séta előtt és után kenjük be kedvencünk tappancsait mancs-krémmel, vagy zsíros, körömvirág tartalmú kenőccsel. Ezzel védjük a kiszáradástól és a hidegtől.
Ma már speciális cipőcskéket is találhatunk az „állati” áruházak polcain – ha kedvencünknek szüksége van extra védelemre ne habozzunk cipőbe vagy gyermekzokniba bújtatni a mancsokat!

Mi pedig hólapáttal takarítsuk el házunk elől a havat, majd homokkal vagy fűrészporral vékony rétegben szórjuk fel a jegesedés elkerülése végett!

Az elkövetkező napokban, amíg ilyen szélsőséges az időjárásunk, törődjünk még többet állatkáinkkal. A nagy hideg és a hó negatívan befolyásolhatja élettani folyamataikat. Adódhatnak speciális problémák. Ha bármi szokatlant észlelünk, akkor érdemes még idejében szakemberhez fordulni.

De ne feledjük, a hó és a hideg mégiscsak a téli időjárás természetes velejárója, és a legtöbb kutya élvezettel szaladgál a friss hóban, ha gazdija téli sétára viszi őt! Ne zárkózzunk be a négy fal közé télen se, játszunk nagyokat kedvencünkkel a hóban!

Szeretnék levelet kapni a kedvencemmel kapcsolatos hírekről, aktualitásokról!

Zökkenőmentes, vidám téli napokat kívánunk!