You are currently viewing Bolhás? – akkor tele a lakás vérszívó élősködőkkel!

Bolhás? – akkor tele a lakás vérszívó élősködőkkel!

Néha vakarózik. Még az is lehet, hogy bolhás. A hideg kiráz, ha arra gondolok, hogy akkor tele van a lakásom undorító, kórokozókat hordozó, vérszívó élősködőkkel!

Nem arról van szó, hogy a kutyában, macskában van néhány bolha. Hanem arról, hogy ha a kutyában, macskában van néhány bolha, akkor a lakást több ezer bolhapete lepi el. Ugyanis a bolhák jelentős része, mintegy 95 %-a a lakásban – a szőnyeg bolyhaiban, a takaró szöveteiben, a parketta repedéseiben, heverőkön, a kutyaházban, az autóban a gyerekülésben és még ki tudja hol! – megbújva él. Az állaton csak mindössze 5 %-uk található!

Tételezzük fel, hogy 15 db bolha van a kutyus szőrében megbújva. Ezekből 5 hím és 10 nőstény szívja az ő vérét. Egy nőstény 14 napon keresztül rakja petéit, naponta 20 darabot. Ebben az esetben 2 hét alatt 2800 pete landol a földön, vagy a szőnyegen és csekély mennyiség megmarad a kedvenc testén. Nagyjából 1400 lárva fejlődik majd ki és ezekből legalább 700 alakul bábbá, amelyek 4-12 hónapon keresztül várják, hogy megfelelő környezetbe jutva táplálkozni kezdhessenek a kutya vagy a cica véréből.

Hogy is néz ki egy bolhás kutya vagy macska?

A gazdi általában a gyakran ismétlődő, mániás vakarózásra lesz figyelmes, kedvence olykor „menekül” a kis élősködők okozta fájdalmas csípések elől: nyugtalanul, látszólag céltalanul futkos. Szőre fénytelen, borzolt, nyáltól csatakos lehet, szőrhiányos területek is kialakulhatnak, ekcémára emlékeztető bőrelváltozásokkal. A szőrszálak között erős bolhásság esetén bolhák, de leggyakrabban apró, fekete színű félköríves bolhapiszok látható.
A bolhák apró méretű, fekete-sötétbarna színű élősködők, a szőrszálak között megbújva házi emlősállataink vérével táplálkoznak. Rendkívül gyors mozgásra képesek, így a gazdi legtöbbször nem is a bolhával, hanem a szőrszálak közt „hátrahagyott” bolhaürülékkel (emésztett vér) találkozik. Szúrásuk kellemetlen viszkető érzéssel jár, számos állat szervezete pedig allergiás reakcióval válaszol a bolhanyálra. Ilyenkor kisebesedő, ekcémás, fekélyes bőrtünetekkel találkozhatunk. Főleg a faroktőben kialakuló ekcéma olyan viszketéssel jár, hogy az állat akár saját húsát is kirágja.

A bolha populációra is kihat az időjárás, az éghajlat változása.

A bolha rendkívül ellenálló élősködő, egészen szélsőséges időjárási viszonyok mellett is képes a túlélésre. De az elmúlt 10 évben a hőmérséklet és a nedvesség változása, a téli időszak megrövidülése (a 0 °C alatti hőmérsékletű napok számának csökkenése), kedvezőbbé válása Európában, komolyan elősegítette a bolhák elterjedését. Így olyan állattartónál is felmerül ma már a bolhásság, ahol azelőtt soha nem volt ilyen probléma.

A bolhamentesítés összetett és nehéz feladat, mert egyszerre kell kezelni az állatot, állatokat és a környezetet is mentesíteni kell a bolháktól.

Insecticidekkel, azaz rovarirtókkal végzett gyakorlati kísérletekben átlagosan 2- 4 hónapra volt szükség ahhoz, hogy a környezetben lévő fejlődési alakok (lárvák, bábok) is elpusztuljanak. Ha csak egy bolha, vagy fejlődési alakja is életben marad, számtalan utódjával fertőzi meg újra az állatot és környezetét.

Az újrafertőzésre más forrásból is számítanunk kell. Kutyusunk, cicusunk a kezelést követően is érintkezik környezete egyéb állataival, így séták alkalmával a parkokból ahol más egyéb kedvenc állatok is gyakran előfordulnak újra összeszedhet egy kis élősködőt. Elvadult társállatok az udvaron vagy a pincében szintén okai az újrafertőzésnek. De akár rokonlátogatás alkalmával is beszerezhetünk egy-egy bolhát, ha a házban élnek állatok. Az is elég lehet, ha a szomszéd Cirmi jár át a kertbe és hozza magával élősdijeit.

Együtt tartott vagy kijárós állatok szinte biztosan „átadják” egymásnak a bolhákat, így ezekben az esetekben fontos, hogy minden érintett egyed egy időben részesüljön a bolha elleni kezelésben.
Nagyon fontos, hogy az egy háztartásban élő cicát és kutyát egyszerre kell kezelni, de nem biztos, hogy ugyanazon szer használható mindkét állaton. Ugyanis egyes kutyák számára javasolt bolhairtó szerek a cicák számára mérgezőek.

A bolhák kiirtása nagy odafigyelést igényel az állat tulajdonosától.

A nem megfelelő kezelés miatt a bolhaállomány folyamatosan újjáéledhet. Ezért nagyon oda kell figyelni a bolhairtó termékek hatóidejére. Ha egy-két héttel tovább marad az állaton a nyakörv, vagy nem cseppent idejében a spot on-ból a gazdi, akkor hiába várja a bolhamentességet.

Így van ez akkor is, ha rosszul adagolja a terméket, például több állat is kap egy spot on-ból, annak ellenére, hogy egy állatra egy teljes spot on tartalmát kell csöppenteni. Figyelni kell a nyakörv méretére is, különösen a növésben lévő kölyköknél, nagyméretű cicáknál.
Spot on-oknál gyakori hiba, hogy a szőrre és nem a bőrre csöppentik a hatóanyagot a gazdik. Figyelembe kell venni ugyanakkor azt is, hogy mennyit fürdik, úszik az állat.

Kérje állatorvosa útmutatását, vásárolja szakboltban a terméket, ahol tanácsokkal is ellátják Önt a helyes használattal kapcsolatosan. A nem megfelelő alkalmazás miatt ugyanis a termék hatástalan, a rá áldozott pénz elúszik és a kedvenc is bolhás marad.

A bolhamentesítés lépései:

1. Az első lépés az állatorvosi vizsgálat. Az állatorvos mérlegeli a helyzetet és választ a megoldási lehetőségekből. Súlyos esetben speciális fürösztőszerrel kell kezdeni a kezelést, melyet egy hét múlva ismételni kell. Ez egy meglehetősen agresszív szer, amelyet nem folyamatos, csak eseti használatra ajánlunk.

2. A következő lépés a nyakörvvel vagy spot on (cseppentő oldat) készítménnyel való kezelés. A nyakörvek 6-7 hónapig, míg a spot on készítmények 4-6 hétig hatásosak, típustól függően. Ezzel egy időben az esetleges bőrelváltozások tüneti kezelését is megkezdjük. Fontos a folyamatos kezelés, mert az éghajlatunk télen-nyáron megfelelő körülményeket biztosít a bolhák számára, főleg a lakásban tartott állatok esetében.

3. A harmadik lépés az állatok fekhelyének, tartózkodási helyének kezelése. A meleg, védett sarokban, hézagban megbújt bolhát, annak tojásait, lárváit, bábját is el kell pusztítani.
A jó bolha elleni védekezésben tehát szükség van arra, hogy:

A hatékony bolhamentesítés

1. A bolhairtót az előírt módon, mennyiségben és időben kell használni!
2. Az egy háztartásban élő összes állatot egyszerre kell kezelni! A cicák számára azonban egyes bolhairtó szerek veszélyesek, mérgezőek!!!
3. A bolha elleni védekezésnek folyamatosnak kell lennie. Nem csak akkor kell ismételni, amikor már kifejlett bolhát lát a tulajdonos az állat testén!
4. A lakást, a szőnyegeket, az állatok fekhelyét és tartózkodási helyét, még az autót is gondosan tisztítani, porszívózni, bolhairtó szerekkel kezelni kell.

A szabályok betartása után is legalább három-négy hónapig kell várni, mire állatkáinkat és lakásunkat is megszabadítottuk a bolháktól!

Nem hagyhatjuk kedvenceinket a kellemetlen élősködőkkel együtt élni. Nem csak a kényelmetlen viszketés okoz problémát, de a bolha, mint köztigazda egyéb férgekkel fertőzheti meg a kisállatot és a család tagjait, különösen a gyerekeket. Erről korábbi cikkünkben már részletesen volt szó:

Ha akár a gyanúja is felmerül Önben, hogy négylábú barátain élősködők tanyáznak, bizalommal forduljon Hozzánk!

This Post Has 13 Comments

 1. Nagy Zsigmond

  Jo napot kivanok ! Nem is tudom hogyan is kezdjem,de megprobalaok rovid lenni. Erdelyben elek es sem kutyam,sem macskam.! Megis annyi a bolha a lakasomban(kis falusi haz) hogy ejszakakon keresztul viszketessel toltom el alvas helyett . Mar probalkoztam allatorvosi kezelessel,vegyszerekkel,de eredmeny nelkul .Kerem segitsenek,mit javasolnak ?

  1. Megyery Csaba

   Kedves Nagy Zsigmond!

   Valamilyen gazdaállat tarthatja fent ezt a fertőzöttséget. A sertés bolhája például megél az ember környezetében. Tart egyéb haszonállatot az udvarában?

 2. Balogh Réka

  Tisztelt Megyery Csaba!

  2 napja találtunk egy kb 6-7 hetes körüli kölyök macskát. Többször megnéztem, nem láttam benne bolhát így befogadtuk. Pár órája felfigyeltem rá, hogy nagyon vakarja a füle tövét és találtam is benne egy bolhát. Nem tudom, mit kellene tennem, hiszen nagyon kicsi. Zavar a tény és ötletem sincs, hogy mi lenne a legjobb megoldás, hiszen olyan kicsi nem tudom mit lehetne pontosan használni. Továbbá azt szeretném még megkérdezni, hogy a bolha petéje hogy néz ki, mert sajnos semmi hasznosat nem találtam róla eddig, hogy pontosan hogy néz ki.
  Előre is köszönöm szépen a segítségét.

 3. Erdős Mariann

  Kérdés inkább: a lakásbol hogyan irtsam ki a blhákat?????????

 4. Németh Mónika

  Jó napot Kivánok. A segitségét kérem,a szoba kutyus nagyon elbolhásodott amit probáltunk,sprével helyileg kezelni ,bolha samponnal fürdetni,csepet a gerincre,mindent kimosni a környezetében,most találtunk egy fürdetöszert ami talán bevállik de elbolhásodtunk,porszivozok mosok hipozok de nem segit,kérem segitsen mert már fobiám lesz..köszönettel:Németh Mónika

 5. Vargáné Bandi Mária

  Tisztelt Doktor Úr!
  Nénikém kamrájában elszaporodtak az apró sötét ugró bogarak. Ezek valószínűleg bolhák. Cicák már nincsenek ott, kiköltöztette őket. De ha bemegy a lábaszárára ugranak, már kész idegbeteg tőle. Már sok szerrel próbálta felmosni, lepermetezni, de semmi. Mi tarthatja fenn, és mikorra pusztulhatnak el ezek az élősködők? Emberre veszélyes? Mit tegyen?

 6. Eszter

  Jó napot én ma találtam a 4-hónapos kutyámban bolhát ! Nagyon megrémültem, mert a kutyus rendszeresen velem aludt feljárt az ágyamba és nagyon rettegek hogy az ágyamban is van 🙁 nem tudom hogy mióta lehetett benne … megfürdettem és akkor jött a hátára de elméletileg egy darabot találtam de nem olyan biztos! Nagyon félek hogy az ágyban,ágyneműben is lehet bolha! Mi ilyenkor a teendő ?
  Előre is nagyon Köszönöm válaszát!
  Eszter

 7. Presi Györgyi

  Hónapok óta bolha van a lakásban!Kertes házban élünk,a lakásban nincs se kutya,se macska.Van egy kutyánk,de szinte nulla az érintkezés vele(kenelben van).Mégis már legalább 15 bolhát találtam,elsősorban a kicsi gyereken.
  Hol lehetnek és hogyan lehet kiírtani őket?Szinte naponta porszívózok,takarítok,főleg a kicsi miatt,mert még kúszik-mászik.Nagyon aggaszt,hogy nem tudom honnan jöhettek és hol lehetnek és hogyan lehetne kiírtani őket.
  Segítségét előre is köszönöm.

 8. en

  tele van a haz bolhaval mi jo ellene ?

 9. Némethné

  Jó napot kívánok!

  Kutyámban és abban a szobában, ahol élt, elszaporodtak a bolhák.
  Kutyámat kiköltöztettem, cseppek segítségével bolhamentes lett.

  De a szoba nem!
  Porszívózom, porral hintem, folyamatosan fertőtlenítő szeres vízzel mosom fel, és mégis vannak.

  Ha belépek a szobába, rám ugrálnak, és sikítani lenne kedvem most már!!!

  Már lassan egy hónapja, hogy a szobában nem tartózkodunk, de a bolhák még mindig nem pusztultak el.

  Nem tudom, ez az oldal él még, de ha igen, akkor legyen szíves, adjon nekem tanácsot.

  Köszönettel Némethné

 10. Smid Henriett

  Üdvözlöm!

  Fontos kérdésem lenne szerintem mindenki szerint a legfontosabbat hogyan irtsam ki a lakásból őket???

  3 macskám van mindet kezelem de a kellő idő előtt újrabolhásodnak mivel a lakás tele van velük! Allergiás vagyok a bolhára de sajnos már a szervezetem kezd hozzászokni a csípéséhez csúnyán össze vagyunk csípve mi is és az állatok is! Én már magam is ölöm őket mert már konkrét bolha fóbiám lett!
  Kérem segítsen ha kell pár napra elviszem a macskákat a lakásból és ha tud nekem mondani valami tömény akár mérgező bolha irtót nagyon szívesen befújnám vele a lakást!

  Előre is köszönöm

  Heni

  1. Gödi állatorvos

   Nagyon sokan kérdezik, hogyan milyen vegyszerrel lehet kiirtani az állatokból és a lakásból a bolhát. Vényköteles gyógyszer, amit állatorvosuktól kérhetnek a Neostomosan, véleményem szerint meglehetősen hatásos. Ha az állat nagyon fertőzött, őt is kezelni kell ezzel, valamint a helyiségeket szintén, ahol felfedezik az élősködőket. Ha a cica, kutya már tiszta, természetesen használni kell a spot-ont is. Most jön a csel. A spot-onnal kezelt állatkánk ha visszamegy a már kezelt helyiségekbe, a még életben maradt élősködők megtalálják őt. Azonban a bolha ellenes kezelés eredményeként ezek a bolhák már az állatban elpusztulnak. Jöhet a porszívó, minél gyakrabban! Remélem tudtam segíteni a probléma megoldásában. Ha van már tapasztalatuk az eljárást illetően, kérem jelezzék!

 11. Zsolt

  Jó és hatásos vegyszer. Annyiban különbözik hogy már nem vényköteles. Bolhától elkezdve a bögölyig mindent leszed. Állatgazdaságban használtam először. Azóta is azt használom.

Vélemény, hozzászólás?